Idéer till en konfirmationstårta                            

TIPS!!

Tycker du vi har använt mycket olika färger i tipset kan du även använda pulverfärger att färga in pastan med.

Det är drygare och billigare att använda pastafärger men om man bara skall färga in lite grann kan man använda pulver.

Tag en droppe matolja och rör ut färgen innan du blandar i den i pastan för ett jämnare resultat.


 

K1.jpg   K2.jpg   K3.jpg  
Utöver din färdiga tårta behöver du följande: Modelleringspasta, tappits till stora och små bokstäver, mönsterform vindruvor, chokladform konfirmand, prästkrageutstickare liten, mellan, stor eller ett helt set. Pastafärger; sunflower, chestnut, bordeaux, leafgreen, pulverfärger; QFC rosa, chestnut, sunflower. Metallicfärg QFC Guld. Klicka på resp. produkt så kommer du direkt till Tårtdecors web-butik.   1. Färga in modelleringspasta med lite pastafärg chestnut för att få fram hudfärg. Fyll i ansikte, händer och fötter. Till blomman i håret tag först lite gul modelleringspasta (sunflower) och ovanpå det bordeauxfärgad pasta. Pudra ev. pastan med lite majsstärkelse innan du trycker den i formen så den inte fastnar.  

2. Lägg därefter i vit modelleringspasta ovanpå den andra färgade pastan så det täcker hela figuren.

 

 

 

 

 

 

 
K4.jpg   K5.jpg   K6.jpg  

3. Vänd på formen och kontrollera att pastan har kommit på rätt ställe.

 

 

4. Lyft försiktigt ut figuren med hjälp av en kniv eller liknande verktyg. Börja i botten.

 

  5. Måla håret med chestnut pastafärg och lite vatten. Lägg lite rosa pulverfärg på kinderna och måla ett svagt streck för ögon och mun.  
K7.jpg   K8.jpg   K9.jpg  

6. Tryck i grönfärgad (leafgreen) pasta i formen. Låt den gröna pastan i klasarna slutta något neråt. Pudra ev. pastan med lite majsstärkelse innan så den inte fastnar i formen.

 

7. Lägg den bordeauxfärgade pastan i formen ovanpå den gröna. Kan ev. limmas ihop med den gröna pastan i klasarna med lite ätbart lim. Jämna till och tag bort överflödig pasta.

 

8. Tag en tandpetare och stick i på snedden utan att sticka igenom helt och lyft ur klasar och blad.

 
K10.jpg   K11.jpg   K12.jpg  
9. Plocka ur klasarna och kontrollera att de ser ok ut. Tänk på att använda lite majstärkelse på pastan innan du trycker den i formen för att undvika att den fastnar. Dock mycket lite.  

10. Rulla tunna slingor av grön pasta. Rulla ev. runt en smal pensel för att lättare forma dem.

 

 

11. Tag lite vit modelleringspasta och forma till två st droppformade klumpar. Platta till dem något. Den stora ca 3 cm på höjden.

 
K13.jpg   K14.jpg   K15.jpg  

12. Skär av dem enligt bilden.

 

 

 

 

 

13. Tag bort den nedre delen på den stora och den övre delen på den lilla.

 

 

 

  14. Vänd på bägge delarna och forma till dem och gör också en markering i dem enligt bilden. Forma en liten kula och limma ihop de två delarna.   
K16.jpg   K16b.jpg   K17.jpg  

15. Måla kalken med lite guldmetallicfärg. För täckande målning - använd lite ofärgad sprit med så hög sprithalt som möjligt.

  16. Forma en liten avlång limpa i modelleringspasta, ca 4-5 cm lång. Gör några tvärsnitt och måla med lite chestnut pastafärg utblandat i lite vatten.  

17. Kavla ut en rektangulär platta i modelleringspasta och gör några snitt runt kanterna.

 
K18.jpg   K19.jpg   K20.jpg  

18. Vik in kanterna enligt bilden.

 

 

 

  19. Måla runt kanten med pulverfärg sunflower och chestnut. För att förstärka känslan av "gammalt papper"  - måla med lite chestnut pastafärg på kanterna.  

20. Kavla ut lite brunfärgad modelleringspasta mycket tunt.

 

 

 
K21.jpg   K22.jpg   K23.jpg  

21. Tryck ut önskad bokstav och vänd upp pastan som bilden. För ett rent snitt använd tummen och tag bort all överflödig pasta.

 

 

22. Se till att snittet ser rent ut utan ludd. Använd majsstärkelse för att torka upp pastan.

 

 

  23. För att få ut bokstaven ska du bara snärta ut den.  Sätt handen i bordet och lyft upp med andra handen och sedan släpp. Det är viktigt att du har handen i bordet för att inte riskera att du bryter plasten.  
K24.jpg   K25.jpg   K26.jpg  

24. Bokstaven kommer lätt ut. Kommer den inte ut har du kavlat för tjockt. Du ska INTE behöva sitta och pilla ut den. Med rätt teknik är dessa tappits mycket lätta att använda.

 

25. Gör färdigt skylten med önskat budskap. Fäst bokstäverna med lite ätbart lim.

 

  26. Tryck ut prästkragar i vit modelleringspasta och lägg en liten gul kula i mitten. Detta kan göras i en och samma storlek eller i flera. I tipset har jag använt tre olika storlekar.  
K27.jpg   K29.jpg   K31.jpg  
27. Lägg prästkragarna i nederkant runt tårtan. Dekorera den klädda tårtbrickan med druvklasar, blad och slingor.   28. Rama in tårtan med druvklasar, blad och slingor. Sätt brödet och kalken framför figuren. Fäst med lite ätbart lim.   29. Lägg slutligen skylten i nederkant på tårtan och dekorera brickan med resterande druvklasar och blad.  
 
stäng