Chokladrosett

 

Här finns en enkel steg-för-steg beskrivning hur du kan göra en chokladrosett. Man kan välja att göra den helt enfärgad eller som här - randig i flera nyanser.

 

   CHR1.jpg   CHR2.jpg
  CHR3.jpg  
 

 1. Det här har vi använt för att göra rosetten. Chokladpasta, vanlig sugarpaste, smoother, kavel, multiribboncutter och ätbart lim.

   2. Färga in pasta genom att mixa chokladpastan med vanlig sugarpaste för att få tre olika nyanser. Utgå ifrån tre lika stora kulor.
 

 3. Rulla ut dessa till långa rullar, så jämna som möjligt.

 

 

  CHR4.jpg   CHR5.jpg   CHR6.jpg
   4. För att slippa att fingrarna gör rullarna ojämna, använd gärna en smoother att rulla med.
   5. Sätt lite lim (mycket lite för att det inte ska bli för blött) mellan varje rulle och jämna till den med smoothern.
 

 6. Jämna också till på ovansidan genom att stryka smoothern fram och tillbaks.

 

  CHR7.jpg    CHR8.jpg    CHR9.jpg
 

 7. Kavla ut pastan så jämnt som möjligt och så att tjockleken också blir jämn. Man får vara lite lätt på handen så man inte trycker för hårt.  

 

 

 

 

8. Använd en multiribbon cutter i önskad bredd. Tryck ordentligt så det blir ett tydligt snitt i ytterkanterna.

 

 

 

 

   9. Skär av ändarna så du får en lagom lång remsa, 15-20 cm lång beroende på hur stor rosett du vill ha. Vik därefter in ändarna mot mitten och fäst med lite lim. För att rosetten skall få form, placera lite skumgummi i öglorna tills pastan torkat något.
   CHR10.jpg    CHR11.jpg    CHR12.jpg
 

 10. Nyp ihop mitten försiktigt för att forma till rosetten. Nyp ihop den så det blir ett lite veck för ett mer "rosettutseende".   

 

 

 

 11. Skär en smal mitt remsa för att dölja skarven. Fäst med lite lim.

 

 

 

   12. Till sist skär du till två längre remsor, gör gärna ett sned-snitt i ena änden. Fäst dem direkt på tårtan med lite lim och lägg den ena lite över den andra. Ovanpå fäster du din rosett med lite lim.
   4640b.jpg    4640c.jpg    
 

 13. En rosett måste inte nödvändigtvis sitta på sidan av tårtan. Den kan mycket väl läggas ovanpå. Här har man också använt en mönsterrulle för att mönstra pastan man klätt tårtan med. Mönsterrullar hittar du här. En enkel och stilren tårta som går ganska fort att dekorera. Rosetten kan med fördel förberedas någon dag i förväg.

 

 14. Här finns ytterligare lite idéer vad du kan göra med chokladpastan. Just den mörka chokladpastan är lite fastare i konsistensen och fungerar utmärkt att modellera med och göra olika figurer och blommor. Det blir t ex jättefina chokladrosor. För tips hur du kan göra rosor - klicka här.   

 

   
 
stäng